............................................. "Οταν θέλεις να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες" .............................................

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Eίναι αρρώστια (!) το BDSM;

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, όταν ανακαλύπτουν διάφορα σκιρτήματα που δείχνουν με εμφανή ή πιο συγκαλυμμένο τρόπο, μια απόκλιση του ερωτισμού και της σεξουαλικότητάς τους από τα κοινωνικά πρότυπα και τα χρηστά ήθη, πνίγουν μέσα τους αυτή την επιθυμία, πολλές φορές δε, κατηγορούν τον εαυτό τους θεωρώντας τον ως άρρωστο!

Είναι δε, πολλές οι φορές που οι “vanilla”, παρασυρόμενοι από συντηρητισμό και περιχαράκωση ιδεών και νοημάτων, εκφράζουν την ίδια άποψη, μεταξύ αυτών δυστυχώς και πολλοί με επιστημονική ειδική κατάρτιση, πχ ψυχολόγοι, ψυχίατροι…, ως μια προπαγάνδα που στραγγαλίζει τον ερωτισμό και βασίζεται μόνο σε στείρες κοινωνικές νόρμες και ανόητες ηθοπλασίες.

Το παρακάτω κείμενο, παρουσιάζει τα επιστημονικά κριτήρια που η οποιαδήποτε σεξουαλική παρέκκλιση μπορεί να θεωρηθεί ως πάθηση!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ (DSM-IV*) ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΡΗΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι για να επιβεβαιωθεί η σεξουαλική παρέκκλιση και να θεωρηθεί ψυχιατρική πάθηση που απαιτεί θεραπεία, απαιτούνται δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:

α.Να διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες
β.Να προκαλεί σοβαρή δυσφορία ή διαταραχή στη κοινωνική και επαγγελματική ζωή ή σε άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου, λόγω των φαντασιώσεων, των παρορμήσεων και της συμπεριφοράς.

Αν το β ΔΕΝ υφίσταται, τότε μιλούμε για απλή παραλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς και OXI για σεξουαλική παρέκκλιση!


Τα σεξουαλικά δικαιώματα είναι θεμελιώδη και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν περιγραφεί στην "Διακήρυξη των Σεξουαλικών Δικαιωμάτων" ("Declaration of Sexual Rights"). Η διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τον "Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας" ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:


1.Το δικαίωμα στην σεξουαλική ελευθερία
2.Το δικαίωμα στην σεξουαλική αυτονομία, ακεραιότητα και ασφάλεια του σώματος
3.Το δικαίωμα στην σεξουαλική ιδιωτικότητα (αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα για προσωπικές αποφάσεις και συμπεριφορές γύρω από την σεξουαλικότητα, όσο αυτές δεν καταπατούν τα σεξουαλικά δικαιώματα των άλλων)
4.Το δικαίωμα της σεξουαλικής ισότητας
5.Το δικαίωμα στην σεξουαλική απόλαυση
6.Το δικαίωμα στην συναισθηματική σεξουαλική έκφραση
7.Το δικαίωμα στην ελεύθερη δημιουργία σεξουαλικών σχέσεων
8.Το δικαίωμα για ελεύθερες και υπεύθυνες επιλογές αναπαραγωγής
9.Το δικαίωμα στην σεξουαλική ενημέρωση που βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες
10.Το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση
11.Το δικαίωμα στην χρήση υπηρεσιών υγείας σχετικές με την σεξουαλικότητα.

Επίσης η διακήρυξη αναφέρεται στις σεξουαλικές σχέσεις που βασίζονται στην συναίνεση (και οι οποίες δεν πρέπει να επιβάλλονται με την χρήση βίας ή μή φυσικής δύναμης).

Ενδεχομένως πολλά απ' αυτά να μην τα δέχονται οι εκκλησίες/θρησκείες ή να είναι ασύμβατα με το πως μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν οι περισσότεροι/ες, ΟΜΩΣ έχουμε 2011 και απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

Οι εποχές της ιεράς εξέτασης πέρασαν ανεπιστρεπτί και όσοι/ες δεν μπορούν να το αποδεχτούν, μπορούν να ζήσουν στον μουσουλμανικό κόσμο ως φονταμελιστές!

Εν κατακλείδι, πρέπει να απενοχοποιήσουμε επιτέλους την σεξουαλικότητα μέσα από την γνώση και να δεχθούμε τα όρια που βάζει η επιστήμη και ο νόμος. Όσο η σεξουαλικότητα κινείται σε πλαίσια που δεν καταπατούνται τα σεξουαλικά και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν επιβαρύνει την επαγγελματική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου ώστε να θεωρηθεί παθολογική, οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική είναι ευπρόσδεκτη, ελεύθερη και θεμιτή, στα πλαίσια των σεξουαλικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

*Το DSM-IV είναι το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders,) που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο.


Τα αποτελέσματα που παρουσιάζει είναι αποδεκτά από την Ταξινόμηση ICD-10 Ψυχικών Διαταραχών και Διαταραχών Συμπεριφοράς της Διεθνούς Νοσολογικής Ταξινόμησης (The ICD-10 classification of mental and behavioural disorders: clinical description and diagnostic guidelines) που εκδίδεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου