............................................. "Οταν θέλεις να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες" .............................................

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μαζοχισμός - Εθισμός στον πόνο

1. Ο μαζοχισμός ως έκφραση ερωτισμού (σεξουαλικός μαζοχισμός) δεν είναι ψυχική διαταραχή. Ο σκοπός είναι η σεξουαλική έξαψη, ικανοποίηση και απόλαυση. Μόνο οι ακραίες περιπτώσεις επιθυμίας πόνου, σε βαθμό που να είναι επικίνδυνο για την υγεία, αλλά και για τη ζωή, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μορφές βαθειάς παθολογίας.

2. Είναι εθιστικός ο πόνος που προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που για την μαζοχίστρια, ο πόνος παίζει τον (ή έναν από τους) σημαντικότερο λόγο του σεξουαλικού ερεθισμού της.
Το συνεχώς μεγαλύτερος και περισσότερος πόνος ποικίλει, σε βαθμό που δεν δημιουργεί κανόνα. Για κάποιες το "συνεχώς και δυνατότερος πόνος" γίνεται αυτοσκοπός, για άλλες το ζητούμενο παραμένει το να το βιώνουν συχνά.


3. Οι γυναίκες, ιδίως οι νέες, έχουν περισσότερη αντοχή στον πόνο, λόγω των οιστρογόνων που παράγουν. Οταν αυτά τα επίπεδα είναι ψηλά στο αίμα, παράγουν αλλά και αποθηκεύουν ενδορφίνες σε μεγαλύτερες ποσότητες

4. Η λεγόμενη β-ενδορφίνη είναι η πιο ισχυρή στην καταπράυνση του πόνου η οποία προκαλεί αρκετές φορές έως και αίθηση ευφορίας, ιδίως μετά από συνεχόμενη αλλά "σύντομη" πρόκληση πόνου, λόγω του ότι τα επίπεδα ενδορφινών γίνονται υψηλότερα. Ισως αυτός είναι και ένας λόγος του εθισμού στον πόνο(*5)
Η ''ευφορία του δρομέα'' είναι χαρακτηριστική στην μεγάλη τους αντοχή στον πόνο. Μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν ακόμα και αν υποστούν κάταγμα.

*5. Ας αναλογιστεί η κάθε μαζοχίστρια, εαν μπορεί να απομονώσει (?) το κομμάτι του πόνου από το όλο του σεξουαλικού παιχνιδιού. Ερεθίζεται περισσότερο κατά την πρόκληση του πόνου ή αμέσως μετά το σταμάτημα του; Το εντονότερο συναίσθημα το νιώθει την στιγμή της επαφής ή της απομάκρυνσης; Κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το τέλος του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου