............................................. "Οταν θέλεις να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες" .............................................

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ασφάλεια για γνωριμίες από το ίντερνετ

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, στην περίπτωση μας γυναίκες (για λόγους που δεν θα εξετάσουμε εδώ) επιλέγουν να γνωρίζουν ανθρώπους με την προοπτική του ερωτικού συντρόφου, από διάφορους διαδικυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το κείμενο θα παρουσιάσω κάποιους ρεαλιστικούς τρόπους που θα κάνουν ασφαλέστερη αυτή την συνάντηση.

Α. Το ιδανικό είναι να δίδεται το πρώτο ραντεβού σε δημόσιο αλλά και γνωστό χώρο του "αδύναμου" μέρους, αλλά κατά πόσο αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Οι περισσότερες δίνουν επίτηδες ραντεβού μακριά από τυχόν βλέμματα του κοινωνικού τους περίγυρου. Δίδουν δλδ μεγαλύτερη βάση στην ασφάλεια σε ότι αφορά το να μην τους δουν γνωστοί, παρά στην προφύλαξη της σωματικής ή ψυχικής τους ακεραιότητας αν κάτι πάει στραβά.
Επίσης ο φόβος αλλά και η επιφυλακτικότητα για το άγνωστο, τις κάνει να προτιμούν περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Υπάρχει ακόμα το πρακτικό του θέματος, δλδ "βόρεια πράστια εγώ, νότια εσύ, ας μοιράσουμε την διαδρομή".

Να μην λησμονούμε βεβαίως πως αρκετές φορές αφήνεται η επιλογή, τουλάχιστον, της περιοχής, αλλά και του χώρου συνάντησης στο δυνατό μέρος. Πολλές νιώθουν ότι "με βγάζει έξω" παρά το ότι είναι ένα ραντεβού γνωριμίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η αποδοχή της συνάντησης να είναι, για κάποιο κεντρικό μέρος, γνώριμο στο "αδύναμο" μέρος. Ελάχιστη σημασία έχει ο χρόνος (ώρα συνάντησης), αν ο τόπος είναι πολυσύχναστος.

Β. Προσέχετε το ποτό που πίνετε. Το "χάπι βιασμού" (Rohypnol) όντως είναι ένας κίνδυνος -κάποτε έγινε επίσης μεγάλος θόρυβος για το "χάπι στείρωσης" (Progesterex), και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποτό, όμως τι γίνεται σε πρακτικά θέματα, όπως: "Στην μέση του ποτού υπάρχει η ανάγκη για τουαλέτα", "αποτραβιέμαι για απάντηση ή κλήση στο κινητό". Η ασφαλέστερη λύση είναι να ολοκληρωθεί η πόση του, πριν την αποχώρηση ή να παραγγελθεί νέο στην επάνοδο στο τραπέζι.


Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το αλκοόλ. Η ατμόσφαιρα είναι καλή, η συζήτηση κυλά ευχάριστα και το ένα ποτό διαδέχεται το άλλο με απόλυτο φυσικό τρόπο. Σε πολλές γυναίκες οι αντιστάσεις τους εξασθενούν μετά το δεύτερο, τρίτο...
Να θυμάστε πάντα το "ποτέ αλκοόλ", ακόμα και ενός ποτηριού, αν έχει προηγηθεί λήψη ηρεμιστικών, αναλγητικών ή αντισταμινικών..."

Η εγγυημένη λύση είναι η παραγγελία μη αλκοολούχου ποτού.

Γ. Πολλές είναι αυτές, που δεν δίδουν κανένα προσωπικό στοιχείο τους (αληθινό ονοματεπώνυμο, σταθερό τηλ κλπ) και με την λογική του δίκαιου προς την άλλη πλευρά, δεν ζητούν προσωπικά στοιχεία. Είναι λάθος Ναι μεν η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς έναν άγνωστο, ακούγεται, και ίσως είναι, λογικό επιχείρημα, αλλά είναι παράλογο να συναντηθεί κάποια με έναν ουσιαστικά παντελώς άγνωστο.

Πρέπει να γνωρίζετε, και να έχετε ελέγξει την γνησιότητά τους, τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο και το σταθερό τηλέφωνο, αυτού που θα συναντήσετε.

Δ. Η ομιλία στο chat και στο τηλ καθώς και η ανταλλαγή φωτό, μπορεί να αποτελούν τα βασικά στοιχεία για αρκετές, ώστε να αποφασίσουν να συναντηθούν με το άτομο που επικοινωνούν, αλλά η χρήση κάμερας βοηθά πάρα πολύ. Αρχικά για έλεγχο αν οι φωτό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στη συνέχεια για να δείτε τον συνομιλητή σας, ώστε να ενεργοποιηθούν περισσότερο και καλύτερα το ένστικτο και η διαίσθησή σας, που πρέπει να ακούτε και να εμπιστεύεστε.

Ε. Το να γνωρίζει η έμπιστη κολλητή σας, με ποιόν θα βρίσκεστε και που, λύνει μόνο το ένα πρόβλημα. Αυτό του "αν συμβεί κάτι, θα τον βρούν". Πρέπει να λύσετε και δυο ακόμα προβλήματα, όσο το δυνατόν αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Δλδ 1.του να μην συμβεί κάτι και 2. αν συμβεί κάποιος να μπορεί να επέμβει.
Για να προσεγγίσετε το πρώτο, να πείτε εκ των προτέρων σε αυτόν/η που θα συναντήσετε ότι έχετε ενημερώσει κάποιον. Σε ότι αφορά το δεύτερο γνωστοποιείστε την συνάντησή σας σε άτομο που μπορεί να παρέμβει. Δλδ σε φίλο που είναι διαθέσιμος. Να του κάνετε αναπάντητη, να του στέλνετε sms ή να σας καλεί ανά τακτά προκαθορισμένα διαστήματα.

Ζ. Δεν υπάρχει αλάνθαστο ένστικτο. Πολλές απο τις βιασθείσες ή κακοποιημένες γυναίκες πίστευαν στο αλάθητο της διαίσθησής τους. Ναι, να το εμπιστεύεστε, όχι να μην είναι ο μόνος οδηγός σας.
Δεν υπάρχει εμπειρία και κρίση η οποία δεν διαψεύδετε. Την έχουν πατήσει επαγγελματίες στο είδος τους (εκδιδόμενες, αστυνομικοί, ντεντέκτιβ, δικηγόροι του ποινικού κλπ) Η εμπειρία βοηθάει και μεγιστοποιεί την ασφάλεια, αλλά δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο. Μην χαλαρώνετε τα μέτρα ασφάλειας σας, μετά από 5, 6 η περισσότερα ραντεβού με άγνωστους.

Η. Το να μην μπείτε σε αμάξι άγνωστου, είναι ένα πολύ λογικό μέτρο ασφάλειας, αλλά αρκετές φορές δεν τηρείται. "Ο καφές ή το φαγητό πήγε καλά και αποφασίζετε να συνεχίσετε για ποτό..." Τι γίνεται για όσες δεν έχουν (το) αυτοκίνητό; Λέτε "πήγαινε εσύ με το αμάξι σου κι εγώ θα έρθω με ταξί"

Σε περίπτωση που θα αποφασίσετε να μπείτε στο αμάξι του συνοδού σας πλέον, ο οποίος όμως παραμένει άγνωστος ακόμα, πριν την είσοδό σας, στείλτε στον φίλο σας με sms, τον αριθμό κυκλοφορίας και φροντίστε να το δει (αλλά και να του το πείτε) ο οδηγός.

Θ. Αν όλα πάνε καλά και θέλετε να συνεχίσετε πιο ιδιαίτερα, αποφύγετε τις καβάτζες που δεν γνωρίζετε και αν η συνέχεια προβλέπει κλειστό χώρο, μην πάτε στο σπίτι του ή σε ξενοδοχείο που αυτός θα προτείνει. Μην πάτε ούτε στο σπίτι σας. Προτιμήστε ξενοδοχείο της επιλογής σας, σε όσο το δυνατόν κεντρικό σημείο.

Ι. Να θυμάστε. Ενας άγνωστος ΔΕΝ γίνεται γνωστός μετά το πρώτο ραντεβού. Χαλαρώστε σταδιακά τα μέτρα προφύλαξής σας και όχι άμεσα στην δεύτερη συνάντηση.

Ολα τα παραπάνω αφορούν την ασφάλεια συνάντησης δύο άγνωστων ανθρώπων, όμως απέχουν από αρκετά έως πάρα πολύ σε ότι έχει σχέση με τις "ιδιαιτερότητες" του χώρου των ασύμμετρων σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου