............................................. "Οταν θέλεις να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες" .............................................

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Υπεροξυγόνωση της υ, στο session.

Η υπεροξυγόνωση της υ, είναι κάτι που μπορεί να προκύψει σε session, είναι δε πιθανόν, να προκαλέσει έως και λιποθυμία (το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι αρχικά η έντονη ζαλάδα και στην συνέχεια λόγω της μεταφοράς οξυγόνου σε άλλα όργανα και στην αντίδρασή τους, θα υπάρξει σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα σε διάφορα μέρη, ενόχληση στο στήθος, έντονη δυσφορία) και ο επικρατέστερος λόγος που μπορεί να προκληθεί υπεροξυγόνωση σε session είναι

α. Η κρίση πανικού.

Η υ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κατάσταση και είναι χρέος του Κ να γνωρίζει πως θα την βοηθήσει / επαναφέρει.

Πέρα από τις κοινές και "γνώριμες" λύσεις για την αντιμετώπιση της υπεροξυγόνωσης (λύσιμο δεσμών, χαλάρωση σφιχτών ρούχων, εισπνοές σε σακούλα) είναι  και η απόσπαση της προσοχής της υ, με:

1. την δημιουργία κοφτού πόνου σε ένα μέρος του σώματος, προτιμήστε εσωτερικό του πήχη, εξωτερικό μέρος της παλάμης, πίσω μέρος γαστροκνημίου, προσαγωγούς. Αυτό θα αποσπάσει το μυαλό της υ από την δυσάρεστη κατάσταση, το οποίο θα κινηθεί με φυσική αντίδραση χωρίς σκέψη στο σημείο του πόνου.





2. μέτρημα. Βάλτε την να μετρήσει τα δάχτυλα σας, (φανταστείτε την γνωστή κίνηση των δαχτύλων ενός διαιτητή πυγμαχίας), ή αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο. Προσπαθήστε να την κάνετε να εστιάσει οπουδήποτε.

Και στις δυο περιπτώσεις μιλήστε χαλαρά με ήρεμο αλλά σταθερό τόνο.

Β. Το απότομα σταμάτημα μιας πρακτικής μέτριας έντασης που γίνεται για ώρα η οποία αυξάνει την χρήση οξυγόνου (αερόβια), αλλά και μιας έντονης πρακτικής που κρατά λίγο (κυρίως εναερόβια). Στο τέλος αυτών των πρακτικών, ακολουθήστε τεχνικές cool down – ήρεμης επαναφοράς της καρδιακής συχνότητας στο φυσιολογικό.

Όταν η υ έχει λαχανιάσει από την πρακτική και αυτή σταματήσει απότομα, συνεχίζει να παίρνει περισσότερο οξυγόνο απ’ όσο μπορεί να καταναλώσει και αυτό υπεροξυγονώνει τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο έως εμετό ακόμα και λιποθυμία.

Στην προσέγγιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας, αν ο Κ δεν είναι πολύ έμπειρος, πριν το session πρέπει να μετρήσει την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας της υ.

Αυτό συνήθως επιβάλλεται μετά το πρωινό ξύπνημα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται με την υ σε οριζόντια θέση και χαλαρή. Το μέτρημα των παλμών (ανά λεπτό – μετρήστε για 15 δεύτερα και πολλαπλασιάστε επί 4) θα δείξει, ανάλογα με την ηλικία της υ, αν είναι κατά πολύ υψηλότερη ή χαμηλότερη του φυσιολογικού, πιθανό πρόβλημα ασθένειας ή μεγάλης κούρασης στο συν και ελάχιστη δυνατότητα για έντονες πρακτικές στο μειον.

Στο θέμα της σακούλας, φροντίστε ώστε το στόμιο της να είναι εντελώς κλειστό. Χρησιμοποιήστε κατάλληλα το χέρι σας (εσωτερική κόψη της παλάμης)

Ενας άλλος λόγος λιποθυμίας, ο συνηθέστερος σε πρακτικές BDSM, είναι η μειωμένη, αυτή την φορά, παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Παρατηρείται συνήθως σε πρακτικές bondage ή asphyxiation. Δλδ, ότι προκαλεί ελάττωση στην ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Να σημειωθεί πως λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί και σε απολύτως υγιή υ.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τον Κ, αλλά και απόλυτη ειλικρίνεια από την υ, αν υπάρχει ιστορικό παθολογικών διαταραχών. (καρδιακές, νευρολογικές, αγγειακές παθήσεις, διαβήτη υψηλή πίεση)

Ο Κ πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει τα συμπτώματα, μερικά από τα βασικά είναι η χλωμάδα, η ζάλη, η μείωση της ακοής ή της όρασης, η ταχυκαρδία ή αρρυθμία, ακόμα και η μεγάλη εφίδρωση της υ.

Θα εστιάσω τι άλλο μπορεί να προκαλέσει ή να ευνοήσει μια λιποθυμία στις υγιείς υ.

1. Όταν στην πρακτική την σηκώσετε απότομα. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

2. Όταν η πρακτική είναι έντονη και ο χώρος είναι πολύ ζεστός ή δεν έχει κατάλληλο εξαερισμό.

3. Όταν η πρακτική (κυρίως εγκεφαλική) προκαλέσει έντονη συγκίνηση. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν τα πράγματα πάνε (τραγικά) στραβά, και προκληθεί μεγάλος θυμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου