............................................. "Οταν θέλεις να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες" .............................................

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Κίνδυνοι, βιαστικές επιλογές κ.α

Δημοσιευμένο στο greekbdsmcommunity από τον Seduction, στις 25/07/2010

Με αφορμή ένα post παλιού μέλους του φόρουμ

Είμαι στο χώρο του BDSM σε on line κοινότητες από το '98. Πάντα άκουγα για κινδύνους και και πολλά άλλα ευτράπελα.
Έως τώρα δεν έχω δει να συμβαίνει κάτι κακό σε γνωστό μου άτομο. (Δεν εννοώ το "μου είπε κάποιος, πως κάποιος έκανε αυτό") Πάντα συναντούσα βιαστικές επιλογές. Από εκεί ξεκινούσαν τα πάντα. Ο χώρος για κάποιον απερίσκεπτο είναι το ίδιο επικίνδυνος με ένα one night stant.
Ας μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Πάντα στα πρώτα μας βήματα κάνουμε λάθη. Το καλό είναι να μην τα επαναλαμβάνουμε πολλές φορές. Δεν φταίνε μόνο οι "εγκληματίες".
 
Υστερόγραφο: Δεν εννοώ πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Εννοώ απλά πως όσο και προσεχτικοί να είμαστε, όσο μικρά βήματα και να προσπαθούμε να κάνουμε πάντα είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο να πέσουμε σε μια βιαστική επιλογή.

Αντιθέτως, εγώ έχω γνωρίσει άτομα που τους έχουν συμβεί αρκετά κακά (και αναφέρομαι σε σωματικές ζημιές, μικρές - μεγάλες και πολύ μεγάλες, αλλά και μόνιμες βλάβες!), έχουν αντιμετωπίσει κινδύνους και ευτράπελα. Πολλές επίσης είναι οι φορές που κυρίως σε πρακτικές, από τύχη δεν τους συνέβη όχι απλά ατύχημα αλλά δυστύχημα. Ας μη παραβλέπουμε τις βλάβες που μπορούν να προέλθουν από αμέλεια ή από αμάθεια ή και από ημιμάθεια. Οι βιαστικές επιλογές σαφώς και υπάρχουν και παίζουν το ρόλο τους, όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αλλά πιστεύω πως το θέμα του κινδύνου δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με τη πρώτη ή τις πρώτες επαφές.

Υπάρχει το ενδεχόμενο στη συνέχεια, όταν έχει αποκτηθεί μια κάποια εμπιστοσύνη ή όταν όλα κυλούν με τρόπο που χαλαρώνει ή εξαφανίζεται η επιφυλακτικότητα, να ξεφύγουν κατά πολύ τα πράγματα. Σε ένα από τους τομείς της δουλειάς μου, έχω εκπαιδεύσει γυναίκες που έγιναν θύματα άγριας επίθεσης μετά από 6 μήνες ή και 1 χρόνο "πολύ καλής σχέσης" με "έντελώς ήρεμο σύντροφο". Δεν αναφέρομαι σε σταδιακά κλιμακούμενη βίαιη συμπεριφορά, αλλά απο το 0 στο 100 από τη μια στιγμή στην άλλη.


Ομοίως υπάρχουν και γυναίκες που έχουν βιαστεί σεξουαλικά και ψυχικά κατ' επανάληψη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όντας "μέσα" στη σχέση τους, κυρίως λόγω εκβιασμού (Είτε με την απειλή για άσκηση σωματικής βίας σε αυτές ή με την πρόκληση φόβου για κακό στους οικείους της, είτε με την απειλή αποκάλυψης φωτό, βίντεο ή άλλου μυστικού στο κοινωνικό ή επαγγελματικό τους περιβάλλον κλπ)

Οσο αφορά το χώρο του ΒDSM έχω την αίσθηση πως τα πράγματα στο τι είναι κίνδυνος, είναι τόσο διαφορετικά στο μυαλό του καθ' ενός, ίσως και σε ίσο βαθμό με τον αριθμό των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.

Στο πρώτο επίπεδο γνωριμίας δεν πιστεύω πως φταίει τόσο ή έλλειψη λογικής, όσο η άγνοια για το τι πραγματικά θέλει έκαστος με την είσοδο του στο χώρο ή από την εξέλιξη της real συνάντησης και φυσικά οι συνεχείς μεταβολές στα θέλω τους, στις επιθυμίες τους και στις "ανάγκες" τους, όχι σύμφωνα με το τι γεμίζει το αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασης τους, αλλά κατά το δοκούν.

Θεωρώ πως σε ένα φόρουμ ενηλίκων η τόσο πολύ μουρμούρα και γκρίνια για το ένα ή το άλλο κακώς κείμενο, σύμφωνα πάντα με το πως το αντιλαμβάνεται ο/η κάθε μεμψίμηρος τη συγκεκριμένη φορά ή σύμφωνα με το πόσο θέλει να "εκδικηθεί" ή να πλήξει κάποιον-α ή σύμφωνα με το πόσο φαντασιόπληκτος/η ή κίτρινος/η είναι ή σύμφωνα με το κατά πόσο εξυπηρετεί ιδία συμφέροντα ή άλλων κλπ κλπ κλπ, αντί να βοηθά προς μια σωστή (?) κατεύθυνση πληροφόρησης των νέων μελών, το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να τα αποπροσανατολίζει.

Η γνώμη μου είναι, πως ο πιο έγκυρος τρόπος για να αποφευχθούν λάθη και να μετριαστούν τα ρίσκα, είναι η τουλάχιστον βασική γνώση πρόληψης κινδύνων όσο αφορά την αυτοπροστασία (δεν αναφέρομαι σε γνώση αυτοάμυνας) και η μόρφωση προσωπικής γνώμης και άποψης για το ενδιαφερόμενο άτομο.

Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, ότι από το φόρουμ δεν απουσιάζουν τα παπαγαλάκια. Από κουσέλι άλλο τίποτα εδώ μέσα.

Εχει γραφτεί εδώ μέσα η ιδέα δημιουργίας μιας αστυνομίας του φόρουμ (!) η οποία θα προστατεύει (!) τα νέα μέλη από τους κακούς λύκους, τις κακές ύαινες (?) και ενώ ίσως θα υπάρχουν πολλοί-ες που θα αναφωνήσουν μπράβο, αντιστρόφως ανάλογα θα υπάρξουν και πολλοί-ες που θα αναρωτηθούν το ποιός θα μας προστατέψει από τους προστάτες.

Δεν υπάρχει αλάνθαστη συνταγή ή αμβλύσοφο σχήμα συμβουλής. Το να κινηθεί κάποιος/α με τη σύνεση του ενήλικου ή άλλος/η με την παρόρμηση και την τρέλα του έφηβου ή ο δείνα απλά με το να αφεθεί στο ένστικτό του ή ο τάδε με την κάβλα της στιγμής, δεν δημιουργεί κανένα απαράβατο κανόνα όσο αφορά την έκβαση και το τελικό αποτέλεσμα μιας γνωριμίας.

Είναι καλό να έχουμε όλοι-ες στο μυαλό μας ότι ο κίνδυνος είναι πιθανό να έρθει ή να προκύψει ξαφνικά και αναίτια. Ας το έχουμε στο μυαλό μας και ας μην έρθει ποτέ.

Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος πρόκλησης ψυχολογικής και συναισθηματικής βλάβης, αλλά αυτό είναι ένα άλλο (πολύ μεγάλο και σοβαρό) θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου